Zostawiam na chwilę tematy związane ze skandynawskim wystrojem wnętrz, by oddać się chwili rozkoszy... ze słodkimi muffinkami. Skąd się wzięły? Jak je wypiekać i w czym?
Co przychodzi wam na myśl, gdy myślicie o muffince? Podejrzewam, że niewielkie ciasto w formie wysokiej babeczki ozdobione na górze rodzynkami, kremem, czekoladą i owocami. Prawda? I w sumie macie rację, chociaż… Tak naprawdę istnieją dwa typy muffinek: angielska i amerykańska. Różni je bardzo wiele, a łączy nazwa. Angielska wersja muffinki to rodzaj płaskiego placka drożdżowego, który smaży się do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Jej historia rozpoczyna się w wiktoriańskiej Anglii. Pierwsze muffinki powstawały w kuchniach arystokracji jako przysmak służby. Robione były zazwyczaj z resztek ciasta i dodatków, które pozostawały po całym dniu. Muffinki szybko "awansowały" społecznie i stały się popularne w domach artystokracji jak dodatek do popołudniowej herbaty. Wkrótce zaczęto je sprzedawać na ulicach miast przez tzw. "muffin men".
Angielskie muffiny
Londyński “Muffin man”
Ta bardziej znana wersja muffinki (z wisienkami, rodzynkami i kremem na górze) powstała w Ameryce i tam nazwana jest po prostu cupcake. W odróżnieniu do wersji angielskiej, muffinki amerykańskie były pieczone od początku w osobnych foremkach, a swoim wyglądem przypominają małe ciasto, babeczkę. Do produkcji cupcake używa się również innego rodzaju ciasta (podobnego do naleśnikowego) oraz proszku do pieczenia zamiast drożdży. Cupcake stały się tak popularne, że uznawane są aktualnie za kulinarny symbol kraju. A niektóre ze stanów USA „specjalizują” się w produkcji określonych rodzajów cupcake.
Amerykańska muffinka – cupcake
Muffinki to babeczki, które zazwyczaj serwowane są w porze śniadania. Coraz częściej pojawiają się na stole podczas deserów. W papierowych foremkach, okraszone słodkimi ozdobami, stanowią idealny dodatek do kawy czy herbaty. Istnieje wiele rodzajów muffinek. Z owocami, bakaliami, czekoladą, na słodko i… słono. Tak naprawdę tym względzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wśród tej różnorodności jedno pozostaje niezmienne - forma, w jakiej wypieka się muffinkę.
Dostępnych jest wiele form do wypieku muffinek. W sprzedaży są formy „zbiorcze” z określoną liczbą otworów na muffinki lub formy na pojedyncze babeczki wykonane zazwyczaj z ceramiki lub emalii. Pierwsza wersja znakomicie sprawdza się, gdy potrzebujemy upiec w szybkim czasie dużą liczbą babeczek. Pojedyncze formy - w kształcie wysokich kubeczków - sprawdzą się na bardziej wyszukane muffinki. Pojedyncze — ceramiczne (REVOL) i emaliowane (RIESS) formy mają poza tym kilka zalet.
Muffinki upieczone w kubkach REVOL Les Froissés
A na zakończenie rodzajów form do pieczenia muffinek, które polecam: [gallery link="none" size="medium" ids="2025,2026,2033,2028,2032,2031"]
Powodzenia w wypiekach!