Jedliście już brunch? Ja tak, chociaż nie zdawałam sobie sprawy, że tak właśnie się nazywa ten posiłek. Dziś krótko o tym, kiedy i co jada się na brunch. Zrobimy też przegląd naczyń na brunch (w tym nowości Revola!). A na koniec zaserwuję Wam przepis na pyszne "brunchowe" danie. Do tej pory był elementem kultury anglosaskiej i amerykańskiej. Od kilku lat moda na brunch przychodzi też do nas. Coraz więcej restauracji w swoim menu ma dania na brunch. Ten rodzaj posiłku powoli wkrada się również do naszych domów. Na razie jako posiłek, który zazwyczaj spożywamy w święta. Może ostatnio jedliście brunch, ale nie zdawaliście sobie nawet z tego sprawy?
Wyjaśnienie tego terminu kryje się w jego etymologii. Nazwa brunch powstała w wyniku zestawienia dwóch angielskich nazw posiłków breakfast oraz lunch. Brunch to po prostu posiłek, który spożywamy pomiędzy śniadaniem, a lunchem. Pora na brunch wypada między 10 a 11:30 przed południem. Można powiedzieć, że to takie fachowe określenie drugiego śniadania... Chociaż między tymi terminami nie można postawić znaku równości.
Brunch to posiłek, w którym jest trochę śniadania, a trochę z obiadu. Dlatego na stole pojawiają się zarówno zimne jak i gorące przekąski. Na brunchu możemy zatem zjeść jajka na bekonie, omlety, grillowanego łososia, paróweczki, jajka na twardo, słodkie naleśniki z nadzieniem, croissanty, tosty, a także wszelkiego rodzaju makarony (np.penne), panini, sałatki i inne tego typu przekąski na zimno i ciepło. Do tego serwuje się kawę we wszelkich jej odmianach i herbatę. Tak naprawdę nie ma zamkniętej listy potraw jakie można przygotowywać na brunch. Warto jednak pamiętać, żeby unikać potraw ciężkich np. mięs w sosach czy dań typowo barowych.
Nietypowy posiłek wymaga też nietypowej zastawy. W związku z tym, że brunch to taki posiłek łączących elementy śniadaniowo-obiadowe, to zastawa stołowa będzie też mieszana. Na stole pojawią się również naczynia, które nie są częstymi gośćmi na polskich stołach. Do brunchu przydadzą się wszelkiego rodzaju półmiski na wędliny, sery, salaterki, ramekiny, zastawa kawowa (w tym dzbanek, mlecznik) naczynia na tarty i inne desery. Oto kilka propozycji, które przydadzą się przy serwowaniu brunchu: Zobacz naczynia na brunch w sklepie Kapps-Store.pl:
Jesteś zainteresowany innymi naczyniami marki REVOL? Napisz do nas! I na koniec obiecany przepis na brunch. Prosto z Francji.
Składniki:
Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C 2. Umyj i porozdzieraj liście bazylii. Wydrąż pomidory, pokrój je i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek przez ok.15 minut. Dodaj bazylię, fetę i cukier. 3. Dokładnie wymieszaj i wlej mieszankę do małych ramekinów. 4. Przygotuj ciasto z kruszonką: w misce wymieszaj mąkę i bułkę tartą. Dodaj parmezan i masło (zimne, pokrój na kawałki ) . Wszystko wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. 5. Posypać kruszonką każdy ramekin. 6. Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Smacznego! PS: W przepisie wykorzystano naczynie zwane ramekin (z fr. ramequin). Ramekin to małe ceramiczne naczynie. Ramekiny są powszechnie wykorzystywane do przygotowywania i serwowania różnych dań, takich jak creme brulee, francuska zupa cebulowa, lodów, sufletów itp.