Płyty indukcyjne powoli stają się standardem w polskich domach. Osoby, które są na etapie wymiany tradycyjnych kuchenek na rzecz tych nowoczesnych, mogą się zdziwić, kiedy dowiedzą się, że wraz ze zmianami AGD, muszą nabyć też nowe garnki, które będą przystosowane do gotowania na płycie indukcyjnej. Na co więc należy zwrócić uwagę wybierając garnki i patelnie do indukcji?
Płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularne w polskich kuchniach. Dzięki nim gotowanie staje się szybsze, ale też bardziej energooszczędne. Ciepło jest bowiem wytwarzane jedynie w garnku, którego spód przylega do indukcji. Mniejsze jest także ryzyko poparzenia, ponieważ nagrzewa się wyłącznie naczynie, a po ściągnięciu go z płyty pojawia się ostrzeżenie o wysokiej temperaturze w miejscu, w którym stał przed chwilą garnek. Płytę indukcyjną łatwo też utrzymać w czystości, jedzenie, które na nie spadnie nie przypali się. Niektóre indukcje mają też dodatkowe funkcje bezpieczeństwa, np. dla dzieci. Jest to ochrona przed włączeniem płyty przez najmłodszych. Tak spora liczba zalet przekonała Polaków do wymiany tradycyjnych kuchenek na indukcyjne. Trzeba jeszcze pamiętać o tym, że gotować na takich płytach można jedynie za pomocą garnków, które są do tego przystosowane, inne mogą nie zdać egzaminu.
Wiele osób zastanawia się jakie garnki najlepiej kupić. Osoby, które szukają naczyń przeznaczonych do używania na płytach indukcyjnych, powinny szukać na opakowaniach specjalnych oznaczeń producentów. Jest to symbol przedstawiający cewkę indukcyjną. Ważne jest, by garnki miały płaskie dno, które umożliwi równomierne rozprowadzenie ciepła. Istotny jest też rozmiar średnicy, nie może on przekraczać pola grzejnego.
Jest jeden sposób, aby przekonać się czy garnki, które mamy w kuchni lub które zamierzamy kupić, nadają się do kontaktu z indukcją. Wystarczy do dna naczynia przyłożyć magnes. Jeśli przylegnie on do garnka to znaczy, że prawdopodobnie można korzystać z tych naczyń, bo dno jest ferromagnetyczne. Indukcja bowiem opiera się na wytwarzaniu pola elektromagnetycznego. Pod płytą umieszczone są specjalne cewki, których zadaniem jest generowanie pola magnetycznego. Naczynia, które są wykonane ze specjalnych materiałów oddziałują na to pole i w ten sposób wytwarzana jest energia.
Większość osób mających indukcję zastanawia się jakie garnki są najzdrowsze i jak wybrać takie, które będą pasowały do płyty. Jest kilka kwestii, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę wybierając takie naczynia. Najważniejszy jest rodzaj garnka. Osoby, które dużo gotują powinny wybrać różne naczynia, tj. rondle, garnki do mleka, patelnie itp. Rozsądną decyzją będzie kupienie całego kompletu garnków indukcyjnych, ponieważ w ten sposób można trochę zaoszczędzić. A skoro już mowa o cenie. Jeszcze kilka lat temu garnki indukcyjne były sporo droższe od tych tradycyjnych. Na szczęście sytuacja ta się zmieniła z racji upowszechnienia indukcji. Dziś ceny garnków na indukcję niewiele różnią się od np. garnków emaliowanych. Warto też wyposażyć kuchnię w naczynia o różnych średnicach i pojemnościach, dostęp do wielu garnków na pewno ułatwi i przyspieszy gotowanie na indukcji.
Coraz więcej osób ma teraz w kuchni takie urządzenia jak zmywarki. Może się jednak okazać, że nie wszystkie naczynia można w nich myć. Warto więc przeglądając nowe garnki sprawdzić czy nadają się one do kontaktu ze zmywarką. W tym przypadku można kierować się oznaczeniem producenta lub przeczytać opis produktu.
Wybierając garnki na indukcję warto zwrócić uwagę na uchwyty i pokrywki, a także na ich jakość. Najlepiej, by były one wykonane z materiałów, które nie będą się szybko nagrzewały. Uchwyty powinny być solidnie przymocowane do garnka i dobrze by było, gdyby były pokryte np. silikonem, który będzie zabezpieczał je przed przegrzaniem. Pokrywki najczęściej wykonywane są ze szkła, które jest odporne na działanie wysokich temperatur.
Nie wszyscy wiedzą z jakich materiałów powinny być naczynia, które będzie można postawić na płycie. Czy garnki emaliowane nadają się do indukcji? Okazuje się, że tak. Najważniejsze, by miały ferromagnetyczne dno. Wśród zdrowych garnków, w których także można gotować wymienia się jeszcze garnki ceramiczne i stalowe. Na indukcję nadają się jeszcze naczynia żeliwne, jednak należy liczyć się z tym, że są one ciężkie i dosyć drogie, jednak z pewnością jest to wydatek na długie lata. Osoby, które są alergikami powinny szczególnie uważać podczas wyboru materiału, z których wykonane są naczynia. Najczęściej spotykane jest uczulenie na nikiel, wówczas bezpiecznym wyborem będą wysokiej jakości garnki ceramiczne, ewentualnie emaliowane żeliwne.