Chochla, szumówka, łyżka cedzakowa — trzy podobne do siebie akcesoria kuchenne, które mają całkowicie różne zadania do wykonania. Jakie? Dziś kilka słów o tych niepozornych, ale jakże pożytecznych w kuchni przyborach i o tym, jak nimi...udekorować kuchnię.
Zadanie chochli jest dla wszystkich jasne. Każdy wie, do czego służy — do nalewania zupy. Chochla to rodzaj dużej łyżki, z długą rączką i głęboką miską, za pomocą której nabieramy potrawę w formie cieczy. Oprócz zupy może to być np. sos czy kompot. Chochle wykonane są z różnych materiałów, zazwyczaj z tworzywa sztucznego lub nierdzewnych stalowych stopów, są również chochle emaliowane. Chochle mają oczywiście również różne wielkości - średnicę i pojemność od 0,07 do 2 litrów. [caption id="attachment_2402" align="aligncenter" width="547"] Chochla emaliowana RIESS Classic[/caption]
Zupełnie inne zadanie stoi przed tzw. szumówką. Szumówka jest rodzajem łyżki cedzakowej, ale jej kształt jest różny. Czasami przypomina chochlę, a niekiedy bardziej zbliżona jest do łyżki. Elementem charakterystycznym jest to, że ma podziurawioną miseczkę. Dość nietypowa nazwa tej dużej łyżki związana jest ze słowem "szumowiny", które oznacza męty, paprochy, pianę zbierającą się na powierzchni gotujących się płynnych potraw np. w trakcie gotowania wywaru warzywnego. Szumówkę możemy stosować np. właśnie do wyławiania takich "szumowin", ale przede wszystkim do „transportu" z garnka na talerz takich potraw jak: makaron, pierogi, kluski, pyzy, knedle czy kopytka. [caption id="attachment_2401" align="aligncenter" width="547"] Szumówka emaliowana RIESS Classic[/caption]
Łyżka cedzakowa zazwyczaj ma płytszą miskę o większej średnicy. Podobnie jak szumówka na dnie ma sitko z dużymi otworami. Za pomocą tej łyżki możemy również wyławiać i odcedzać pierogi, kopytka. Znakomicie sprawdza się również do wyciągania potraw, które smażymy na głębokim tłuszczu, takich jak racuchy, pączki a także frytki. Wszystkie te naczynia występują w różnych rozmiarach (średnicach miski), kolorach i wykonywane są z różnych rodzajów materiałów. Najczęściej spotykamy się z łyżkami zrobionymi w tworzywa sztucznego oraz stali nierdzewnej, a także takimi powlekanymi emalią. U nas znajdziecie właśnie ten ostatni rodzaj łyżek. Chochla, szumówka, łyżka cedzakowa firmy RIESS pokryte wysokiej jakości emalią, o której opowiemy za chwilę. [caption id="attachment_2403" align="aligncenter" width="547"] Łyżka cedzkowa emaliowana RIESS Classic[/caption]
Chochla, szumówka, łyżka cedzakowa RIESS z serii Classic oprócz tego, że stanowią praktyczną pomoc w kuchni, mogą również stanowić znakomitą dekorację wnętrza. A wszystko poprzez swój unikalny rustykalny wygląd, który przywodzi nam na myśl lata naszego dzieciństwa. Z tego powodu idealnie wkomponują się do wnętrz stylizowanych "na staro". Ale mogą również stanowić element ocieplający minimalistyczne, surowe pomieszczenie urządzone w stylu nowoczesnym czy skandynawskim. Chochla, szumówka i łyżka cedzakowa powieszone w komplecie, na specjalnym wieszaku, na kuchennej ścianie prezentować się będą wyjątkowo urokliwie i nostalgicznie.
Łyżki powlekane emalią marki RIESS warto kupić nie tylko ze względów to nie tylko praktyczny i estetycznych, ale również zdrowy wybór. Po pierwsze nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji i nie mają wpływu na smak wody. Mogą je stosować bez obaw osoby skłonne do alergii na nikiel. Powlekane są trwałą i antybakteryjną powłoką ceramiczną. Z tego powodu naczynia są odporne na zarysowania i osadzanie się brudu i bakterii, a jednocześnie jest łatwe czyszczeniu.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=136&v=q9rgmVVanFY
Rożne akcesoria do kuchni można zakupić w naszym sklepie Kapps Store - http://kapps-store.pl/kategoria-produktu/kuchnia/akcesoria/. Szybka realizacja zamówienia i dobre ceny to nasz atut!