Żelazna patelnia z dwoma uchwytami do smażenia oraz serwowania 24 cm Riess
- 0601-023
- Produtor: Riess
-
Disponibilidade:
Jest
Dostawa gratis!
- szt.
- 251,90 zł
Średnica: 24 cm
Średnica podstawy:15 cm
Wysokość: 5,5 cm
Materiał: żelazo
Praktyczna patelnia do serwowania z dwoma uchwytami
Odpowiednia do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Dla energooszczędnego gotowania
Odporność na temperaturę do 450°C - maksymalna zalecana temperatura pracy to 220°C
Odporne na przecięcia i zarysowania
Łatwe do czyszczenia
Możliwość recyklingu
Produkcja neutralna pod względem CO2 w Austrii
Patelnia do serwowania RIESS jest idealna do smażenia potraw, a następnie podawania ich na stół od razu na patelni. Dzięki dwóm praktycznym uchwytom można ją postawić bezpośrednio na stole i używać jako patelni do serwowania. Nasze tace do serwowania można wykorzystać jako podstawki pod gorące patelnie i ładnie zaprezentować je na stole.
Nasza rodzina produkuje żelazne patelnie od 1550 roku, na długo przed tym, jak zaczęliśmy produkować patelnie emaliowane. Nasze żelazne patelnie powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrojony krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do głęboko tłoczonej formy. Do korpusu patelni przymocowany jest uchwyt.
Patelnie żelazne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na swój rustykalny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żelazne są idealne do szybkiego smażenia lub nadawania mięsu apetycznego wyglądu. Na patelni żeliwnej można smażyć ziemniaki i mięso tak, aby były szczególnie chrupiące. Patelnie żelazne są często używane również jako patelnie do serwowania i są łączone z naszą podstawką lub okrągłą tacą, która umieszczana jest pod patelnią.
Patelnie z czasem "pracują" coraz lepiej. Powód? Porowata struktura patelni wchłania tłuszcz i tworzy tak zwaną "patynę". Patyna ta ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.
Przy odpowiedniej pielęgnacji, tak aby zapobiec powstawaniu rdzy, nasze patelnie żeliwne RIESS są wiernym i dożywotnim towarzyszem kuchennych przygód.
Nasza patelnia do serwowania występuje w różnych rozmiarach - od bardzo małych do bardzo dużych. Co więcej, patelnia do serwowania występuje zarówno w wersji emaliowanej, jak i w kolorze Classic.
Zastosowanie
Oprócz klasycznego zastosowania do gotowania smażonych ziemniaków, mięsa lub klusek, patelnia żeliwna może być również używana do przygotowywania wszelkich potraw, które wymagają patelni :)
Porady
Proszę zwrócić uwagę:
Warstwa wosku, która działa jako ochrona przed rdzą, musi być usunięta gorącą wodą przed pierwszym użyciem.
Następnie patelnię należy "przyprawić", aby nabrała "patyny" (= naturalnej powłoki, która pozwala używać mniej tłuszczu lub oleju podczas gotowania).
Oto jak to zrobić:
Rozgrzać wystarczającą ilość tłuszczu
Dodaj plasterki ziemniaków, skórki z ziemniaków i dużo soli
Smażyć przez około 15 minut, obracając ziemniaki, aż nabiorą bardzo ciemnego koloru
Wyrzuć spalone ziemniaki
Dobrze wyszorować patelnię papierem kuchennym
Czyszczenie:
Nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki po użyciu, zamiast tego wystarczy przetrzeć ręcznikiem do herbaty. W przypadku silnych osadów, wyczyść patelnię wodą, solą i szczotką, a następnie pozostaw do wyschnięcia na ciepłej płycie kuchennej.