Żelazna głęboka patelnia 24 cm Riess
- 0382-023
- Produtor: Riess
-
Disponibilidade:
Jest
Dostawa gratis!
- szt.
- 200,20 zł
Patelnia z dwoma uchwytami
Rekomendowana przez światowych kucharzy!
Średnica 24 cm; Wysokość: 9,3 cm, żelazo
Wysokie, zwężane boki
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Do energooszczędnego gotowania
Łatwa do czyszczenia
Riess jako firma austriacka nie mogła obejść się bez patelni do sznycli. Ale niech nazwa Cię nie zwiedzie! Okrągła patelnia z wysokimi bokami i dwoma uchwytami jest idealna do smażenia chrupiącego sznycla, ale może być również używana do wielu innych rzeczy. Patelnię do sznycla można bez problemu włożyć do piekarnika w wysokich temperaturach i można jej używać jako naczynia do pieczenia lub piekarnika.
RIESS patelnie żelazne produkuje od 1550 roku, na długo przed tym, jak zaczęli produkować patelnie emaliowane. Patelnie żelazne powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrawany krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do formy do głębokiego tłoczenia. Uchwyt, który zawsze zawiera sposób na zawieszenie patelni (otwór lub haczyk), jest przymocowany do korpusu patelni. Oznacza to, że patelnię można przechowywać zawieszając, tak jak dawniej.
Nasze patelnie do sznycli są dostępne w różnych rozmiarach (16, 20, 24, 30, 34) - od bardzo małych do bardzo dużych. Co więcej, patelnie do sznycla są dostępne zarówno z emalii, jak i wytrzymałego żelaza.
Patelnie żelazne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na ich rustykalny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu, przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żelazne doskonale nadają się do szybkiego podsmażania lub apetycznego przypalania mięsa. Smażone ziemniaki i mięso można gotować na żelaznej patelni, aby były szczególnie chrupiące. Żelazne patelnie są często używane jako patelnie do serwowania i są połączone z naszym trójnożnym lub okrągłą tacą umieszczoną pod patelnią.
Z czasem patelnie „pracują” coraz lepiej. Powodem tego? Porowata struktura patelni pochłania tłuszcz i tworzy tzw. „Patynę”. Ta patyna ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.
Odpowiednio pielęgnowane, aby zapobiec tworzeniu się rdzy, nasze patelnie żelazne RIESS są wiernym towarzyszem na całe życie podczas Twojej kuchennej przygody.
Zastosowania
Żelazna patelnia służy nie tylko do klasycznego gotowania smażonych ziemniaków, mięsa czy gnocchi, ale może być również używana do przygotowywania potraw wymagających patelni.
Porady
Warstwę wosku, która działa jako ochrona antykorozyjna, należy usunąć gorącą wodą przed pierwszym użyciem.
Następnie patelnię należy „przyprawić”, aby powstała „patyna” (= naturalna powłoka, która pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu lub oleju podczas gotowania).
Oto jak to zrobić:
Podgrzej wystarczającą ilość tłuszczu
Dodać plastry ziemniaków, obierki ziemniaczane i dużo soli
Smażyć około 15 minut, obracając ziemniaki, aż staną się bardzo ciemne
Wyrzuć spalone ziemniaki
Dobrze wyszoruj patelnię ręcznikiem kuchennym
Czyszczenie
Nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki po użyciu, zamiast tego po prostu przetrzyj ją ściereczką. Jeśli jest mocno zabrudzona umyj patelnię wodą, solą i szczoteczką, a następnie pozostaw do wyschnięcia na ciepłej płycie kuchennej.