Żelazna patelnia 20cm Riess
- 0563-023
- Produttore: Riess
-
Disponibilità:
Esiste
Dostawa gratis!
- szt.
- 207,90 zł
Średnica: 20 cm
Wysokość: 13,6 cm
Waga: 0,66 kg
Materiał: żelazo
Kuta na zimno żelazna patelnia z długim uchwytem
Dostępne rozmiary o średnicy: 20, 24, 26 i 30 cm
Wysoka termoobiegowość - do szybkiego przyrumieniania mięsa, smażenia ziemniaków itp.
Nadaje się do piekarnika
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, szklano-ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym ogniem)
Dla energooszczędnego gotowania
Odporny na przecięcia i zarysowania
Długa żywotność przy odpowiedniej pielęgnacji
Nadające się do recyklingu
Produkcja neutralna pod względem CO2 w Austrii
Riess produkuje żelazne patelnie od 1550 roku - na długo przed tym, jak robiliśmy patelnie z emalii. Nasze żelazne patelnie są kute na zimno, wykrojona stalowa płyta (okrągła) jest wciskana pod wysokim ciśnieniem w formę do głębokiego tłoczenia. Do korpusu patelni przymocowany jest uchwyt, który zawsze posiada zawieszkę (otwór lub hak), dzięki czemu patelnię można przechowywać wiszącą, jak to było w zwyczaju w przeszłości.
Patelnie żelazne są chętnie wybierane przez kucharzy nie tylko ze względu na swój osobliwy wygląd, ale przede wszystkim ze względu na dobre właściwości smażenia. Ze względu na szybkie przewodzenie ciepła przez żelazo, patelnie żelazne są idealne do szybkiego, gorącego smażenia. Smażone ziemniaki i mięso stają się szczególnie chrupiące na żelaznych patelniach. Żelazna patelnia jest często używana jako patelnia do serwowania, zazwyczaj w połączeniu z "Pfannenknecht" lub okrągłą deską jako podstawką pod patelnię.
Z czasem patelnia "pracuje" coraz lepiej. Powód: porowata struktura patelni wchłania tłuszcz i tworzy tzw. patynę, która ma dobre właściwości nieprzywierające i służy jako ochrona przed korozją.
Przy odpowiedniej pielęgnacji zapobiegającej rdzewieniu, patelnie żelazne RIESS są wiernym i długotrwałym towarzyszem wielu kuchennych przygód.
Zastosowanie
Oprócz klasycznego zastosowania do smażenia ziemniaków lub potraw mięsnych czy pierogów, patelnie żelazne może być również używana do wszystkich potraw, do których potrzebna jest patelnia :)
Porady
Przed pierwszym użyciem należy usunąć gorącą wodą warstwę wosku, która służy jako zabezpieczenie antykorozyjne.
Następnie patelnię należy "dopalić", aby uzyskała tzw. patynę ( = naturalną powłokę, dzięki której trzeba używać mniej tłuszczu).
Oto jak to działa:
Rozgrzać dużo tłuszczu
Dodać plastry ziemniaków, skórki i dużo soli.
Smażyć przez około 15 minut, obracając ziemniaki, aż będą bardzo ciemne.
Wyrzucić spalone ziemniaki
Patelnię dokładnie wytrzeć papierem kuchennym.
Czyszczenie
Nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki po użyciu, wystarczy wytrzeć ją ręcznikiem kuchennym. Jeśli jest mocno zabrudzona, wyczyść ją wodą, solą i szczotką, a następnie pozostaw do dokładnego wyschnięcia na ciepłej płycie grzewczej.