Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

Żelazna patelnia Drwala 20 cm Riess

  • szt.
  • 249.00 zł 207.90 zł

Średnica wewnętrzna 18,5 cm
Średnica podstawy 14,5 cm

Patelnia wykonana z żelaza
Drewniany uchwyt patelni
Mosiężny pierścień do zawieszenia
Odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Dla energooszczędnego gotowania
Odporność na temperaturę do 450°C - maksymalna zalecana temperatura pracy to 220°C
Odporne na przecięcia i zarysowania
Łatwe do czyszczenia
Możliwość recyklingu
Produkcja neutralna pod względem CO2 w Austrii

Patelnia drwala to klasyczny produkt z naszego asortymentu, który przyciąga wzrok w każdej kuchni. Swoją rustykalnie brzmiącą nazwę zawdzięcza prostej, ale atrakcyjnej drewnianej rączce. Dzięki mosiężnemu pierścieniowi na końcu uchwytu, patelnię można powiesić, a także przechowywać w stosie.
Patelnia Drwala od RIESS to świetna opcja do smażenia, a następnie serwowania potraw bezpośrednio z patelni, która zapewnia wspaniałą atmosferę przy stole jadalnym. Nasza patelnia Drwala jest również świetna do wykorzystania jako patelnia do serwowania, co daje mniejszą ilość naczyń do zmywania :)

Patelnie drwala są dostępne w kolorze czarnym, w różnych kolorach oraz w wersji żelaznej. Są również zawsze dostępne w kilku różnych rozmiarach.

Nasza rodzina produkuje żeliwne patelnie od 1550 roku, na długo przed tym, jak zaczęliśmy produkować patelnie emaliowane. Nasze żeliwne patelnie powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrojony krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do głęboko tłoczonej formy.

Patelnie żeliwne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na swój rustykalny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żeliwne są idealne do szybkiego smażenia lub nadawania mięsu apetycznego wyglądu. Na patelni żeliwnej można smażyć ziemniaki i mięso tak, aby były szczególnie chrupiące. Patelnie żeliwne są często używane również jako patelnie do serwowania i są łączone z naszą podstawką lub okrągłą tacą, która umieszczana jest pod patelnią.

Patelnie z czasem "pracują" coraz lepiej. Powód? Porowata struktura patelni wchłania tłuszcz i tworzy tak zwaną "patynę". Patyna ta ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.

Przy odpowiedniej pielęgnacji, zapobiegającej powstawaniu rdzy, nasze patelnie żeliwne RIESS są wiernym i dożywotnim towarzyszem kuchennych przygód.

 

Zastosowanie
Patelnia drwala służy nie tylko do przyrządzania klasycznych potraw z jajek czy rustykalnych gnocchi. Możesz użyć naszych tacek do serwowania lub podstawek, które umieścisz pod gorącą patelnią Drwala, aby chronić swój stół i atrakcyjnie zaprezentować swoje potrawy.

 

Porady 

Proszę zwrócić uwagę:
Warstwa wosku, która działa jako ochrona przed rdzą, musi zostać usunięta gorącą wodą przed pierwszym użyciem.

Następnie patelnia musi zostać "przyprawiona", aby mogła nabrać "patyny" (= naturalnej powłoki, która pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu lub oleju podczas gotowania).

Jak to zrobić?:

Rozgrzać wystarczającą ilość tłuszczu
Dodaj plasterki ziemniaków, skórki z ziemniaków i dużo soli
Smażyć przez około 15 minut, obracając ziemniaki, aż nabiorą bardzo ciemnego koloru
Wyrzuć spalone ziemniaki
Dobrze wyszorować patelnię papierem kuchennym

Czyszczenie

Nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki po użyciu, zamiast tego po prostu wytrzyj ją ręcznikiem papierowym. W przypadku silnego osadzania się kamienia, należy wyczyścić patelnię wodą, solą i szczotką, a następnie pozostawić do wyschnięcia na ciepłej płycie kuchennej.

Od czasu do czasu natrzyj drewnianą rączkę olejem.