Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

Kubek emaliowany z dzióbkiem 0,75 l niebieski MEDIUM Riess

  • szt.
  • 130.90 zł

Średnica: 10 cm
Pojemność: 0,75 litra

Do podgrzewania płynów
Z praktyczną wylewką ("dzióbkiem")
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Dla energooszczędnego gotowania
Odporny na przecięcia i zadrapania
Zapobiega rozwojowi bakterii i jest neutralny w smaku
Łatwe do czyszczenia
Nadaje się do recyklingu
Produkcja w Austrii neutralna pod względem emisji CO2

 

Ten dzbanek to garnek, który nasze babcie zawsze stawiały na kuchence. Niektórzy nazywają go również dzbankiem do mleka lub kubkiem na mleko, ale dla nas zawsze będzie dzbankiem ze względu na charakterystyczny kształt dzióbka. Dzięki niemu płyny znajdujące się w dzbanku mogą dotrzeć do przeznaczonego na nie pojemnika bez rozlania ani kropli, a dzięki okrągłemu uchwytowi dzbanek nadaje się szczególnie do podawania bezpośrednio przy stole. Krawędź dzbanka jest zaokrąglona - w języku emalierskim nazywana krawędzią walcowaną - i powstaje w wyniku gięcia metalu podczas procesu produkcyjnego w celu utworzenia zaokrąglonej i stabilnej krawędzi. Dzbanek ten jest uwielbiany nie tylko przez nasze babcie, ale przez wiele osób jest także popularnym małym pomocnikiem w kuchni na każdą okazję.

Dzbanek jest dostępny w różnych kształtach, kolorach i wzorach.

Emalia jest wytwarzana z żelaza stopionego ze szkłem w wysokiej temperaturze. Nasze produkty emaliowane są odpowiednie do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, a nawet z otwartym ogniem). Dzięki żelaznemu rdzeniowi emalia w mgnieniu oka przewodzi ciepło i długo je utrzymuje, zapewniając energooszczędne gotowanie. Nieporowata, gładka, szklana powierzchnia gwarantuje doskonałą higienę. Emaliowane naczynia kuchenne są również zalecane dla osób z alergią na nikiel.

Zastosowania:
Dzbanek można wykorzystać do wygodnego podgrzewania mleka, sosów i innych płynów (np. zupy) oraz nalewania ich bez rozlewania ani kropli.

Wskazówka:
Podczas podgrzewania mleka należy wcześniej wlać do dzbanka kilka kropel wody i podgrzewać je tylko na średnim ogniu. Dzięki temu mleko nie będzie się łatwo przypalać.