Żelazna patelnia z dwoma uchwytami Tirol 40 cm Riess
- 0644-023
- Výrobce: Riess
-
Dostupnost:
Jest
Dostawa gratis!
- szt.
- 526,90 zł
-
Rata już od:
Średnica: 40 cm
Wysokość: 10,5 cm
Waga: 2,79 kg
Materiał: żelazo
Kuta na zimno, żelazna patelnia z dwoma uchwytami - długa rączka i uchwyt przy samej patelni
Średnica 32 i 40 cm
Można ją rozgrzać do wysokiej temperatury w celu szybkiego przyrządzenia mięsa, smażenia ziemniaków itp.
Nadaje się do piekarników
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Dla energooszczędnego gotowania
Odporne na przecięcia i zarysowania
Długa żywotność przy odpowiedniej pielęgnacji
Możliwość recyklingu
Produkcja neutralna pod względem CO2 w Austrii
Riess produkuje żelazne patelnie od 1550 roku, na długo przed rozpoczęciem produkcji patelni emaliowanych. Nasze żelazne patelnie powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrojony krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do formy do głębokiego tłoczenia. Do korpusu patelni przymocowany jest uchwyt, który zawsze zawiera jakiś sposób na zawieszenie patelni (otwór lub hak). Oznacza to, że patelnia może być przechowywana przez powieszenie, tak jak w przeszłości.
Patelnie żelazne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na swój rustykalny wygląd, ale przede wszystkim na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żeliwne są idealne do szybkiego smażenia lub nadawania mięsu apetycznego wyglądu. Na patelni żeliwnej można smażyć ziemniaki i mięso tak, aby były szczególnie chrupiące. Patelnie żelazne są często używane również jako patelnie do serwowania i są łączone z naszą podstawką lub okrągłą tacą, która umieszczana jest pod patelnią.
Patelnie z czasem "pracują" coraz lepiej. Powód? Porowata struktura patelni wchłania tłuszcz i tworzy tak zwaną "patynę". Patyna ta ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.
Przy odpowiedniej pielęgnacji, zapobiegającej powstawaniu rdzy, nasze patelnie żelazne RIESS są wiernym i dożywotnim towarzyszem kuchennych przygód.
Zastosowanie
Poza klasycznym zastosowaniem do smażenia ziemniaków, mięsa lub klusek, patelnia żelazna może być również używana do przygotowania wszelkich potraw wymagających patelni.
Porady
Proszę zwrócić uwagę:
Warstwę wosku, która działa jako ochrona przed rdzą, należy usunąć gorącą wodą przed pierwszym użyciem.
Następnie patelnia musi zostać "przyprawiona", aby mogła nabrać "patyny" (= naturalnej powłoki, która pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu lub oleju podczas gotowania).
Oto jak to zrobić:
Rozgrzać wystarczającą ilość tłuszczu
Dodaj plasterki ziemniaków, skórki z ziemniaków i dużo soli
Smaż przez około 15 minut, obracając ziemniaki, aż nabiorą bardzo ciemnego koloru
Wyrzuć spalone ziemniaki
Dobrze wyszorować patelnię papierem kuchennym
Czyszczenie
Nigdy nie wkładaj patelni do zmywarki po użyciu, zamiast tego po prostu wytrzyj ją ręcznikiem do herbaty. W przypadku silnych osadów, wyczyść patelnię wodą, solą i szczotką, a następnie pozostaw do wyschnięcia na ciepłym blacie.