Żelazna patelnia Tirol 20 cm Riess
- 0627-023
- Výrobce: Riess
-
Dostupnost:
Jest
Dostawa gratis!
- szt.
- 259,00 zł 218,90 zł
Wysokość: 5,1 cm
Średnica: 20 cm
Kuta na zimno, żelazna patelnia z uchwytem
Wysokie, zwężane boki
długi uchwyt
Inne dostępne średnice: 16 cm i 28 cm
Można go podgrzać do wysokiej temperatury w celu szybkiego podsmażenia lub obsmażania mięsa, smażonych ziemniaków itp.
Nadaje się do piekarników
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek (gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, z otwartym płomieniem)
Do energooszczędnego gotowania
Odporny na przecięcia i zarysowania
Ma długą żywotność, jeśli jest odpowiednio pielęgnowany
Produkcja neutralna pod względem emisji CO2 w Austrii
Riess produkuje patelnie żelazne od 1550 roku, na długo przed tym, jak zaczęli produkować patelnie emaliowane. Patelnie żelazne powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrawany krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do formy do głębokiego tłoczenia. Uchwyt, który zawsze zawiera sposób na zawieszenie patelni (otwór lub haczyk), jest przymocowany do korpusu patelni. Oznacza to, że patelnię można przechowywać poprzez zawieszenie, tak jak dawniej.
Patelnie żelazne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na ich rustykalny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu, przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żelazne doskonale nadają się do szybkiego smażenia lub apetycznego przypalania mięsa. Smażone ziemniaki i mięso można gotować na żelaznej patelni, aby były szczególnie chrupiące. żelazne patelnie są często używane jako patelnie do serwowania.
Z czasem patelnie „pracują” coraz lepiej. Powodem tego? Porowata struktura naczynia pochłania tłuszcz i tworzy tzw. „Patynę”. Ta patyna ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.
Odpowiednio pielęgnowane, aby zapobiec tworzeniu się rdzy, nasze patelnie żelazne RIESS są wiernym towarzyszem na całe życie podczas Twojej kuchennej przygody.