
Patelia do Cepe Souzette w całości wykoaa z żeliwa, uzaej szwedzkiej maki Skeppshult z kolekcji Oigial, któą ze wzgledu a mateiał wykoaia moża stosować a wszystkich odzajach kucheek ale też w piekaiku, a gillu czy wpost a otwatym ogiu,
- do o gubości 5mm zapewia ówomiee pzewodzeie ciepła i doskoałą powiezchię do smażeia,
- stabila pozycja a płycie kucheej awet w wysokich tempeatuach dzięki pecyzyjie fezowaemu wklęsłemu du,
- ęczie szlifowae kawędzie wokół pateli,
- działa a wszystkich źódłach ciepła, takich jak idukcja, gaz, piekaik i otwaty ogień,
- atuala iepzywieająca powiezchia wykoaa ze szwedzkiego&bsp;sezoowaego, ogaiczego oleju zepakowego z okolic .
Wymiay: śedica 17cm, śedica da 16,5cm
Podukty maki Skeppshult wykoae są wyłączie z atualych, pzyjazych dla śodowiska składików, co jest alteatywą dla masowo podukowaych alumiiowych pateli. Żeliwo wytzymuje badzo wysokie tempeatuy. Do pateli jest delikatie wklęsłe, co z kolei zapobiega defomacjom podczas taktowaia jej wysoką tempeatuą.
Może być używaa w piekaiku
Nie moża myć w zmywace
Patelie maki Skeppshult są impegowae olejem zepakowym już podczas podukcji i w tej fomie dostaczae do odbiocy. Ozacza to, że są oe gotowe do użycia. Należy je jedyie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usuięcia ewetualego kuzu i pozostałych ieczystości mogących pojawić się podczas p. taspotu lub magazyowaia.
Poadto patelie maki Skeppshult są podukowae wyłączie z atualych składików, czego skutkiem są dwie podstawowe zalety wyikające z tego faktu:
-po piewsze, powiezchia pateli jest jedyie impegowaa, a ie powlekaa lub emaliowaa. Naczyie jest zatem atualie wzbogacoe żelazem, któego stale bakuje w aszej codzieej diecie. Podczas użytkowaia aczyń żeliwych, część tego piewiastka pzeika do potaw wzbogacając ich skład;
-po dugie, impegoway olej zapobiega pzywieaiu potaw. Użycie pateli wymaga jedak wpawy i wyczucia: powiezchia staje się coaz badziej odpoa a pzywieaie w miaę upływu czasu. Im częściej używaa w wysokich tempeatuach, tym badziej impegoway olej ochaia jej powiezchię. Należy jedak pamiętać o egulaym impegowaiu pateli.
Kiedy po az piewszy mamy do czyieia z poduktem maki Skeppshult, od azu zwacamy uwagę a jego wagę. Z pewością ogaicza oa możliwości mauale, ale ma ówież swoje zalety. Każde aczyie maki Skeppshult ma powiezchię o gubości 5 mm. Zapewia to ówoległy ozkład ciepła podczas agzewaia oaz zapobiega ochładzaiu się pateli podczas dodawaia żywości. Iym aspektem jest odpoość żeliwych poduktów a wysokie tempeatuy: do pateli jest wklęsłe zapobiega to odkształceiu tak chaakteystyczemu dla pateli o ciekim die p. tefloowych. Wszystkie aczyia maki Skeppshult adają się do każdego odzaju kucheek, w tym idukcyjych.
Wiezymy w asze podukty, jesteśmy pzekoai co do ich wysokiej jakości i z tego powodu a żeliwo udzielamy 25 letiej gwaacji.
PIELĘGNACJA
Do codzieej pielęgacji wystaczy szczotka i ciepła woda bez detegetów. Najlepiej jest czyścić patelię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładie osusz patelię – umieszczeie jej a goącym paliku jest dobą metodą osuszaia.
Jeśli patelia ie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić się a iej ślady dzy. Jeśli zauważysz a powiezchi pateli bązowy kolo lub jakikolwiek iy kolo odbiegający od stadadowej bawy żeliwa, może to ozaczać, że patelia została umyta w iewystaczająco dokłady sposób. W takiej sytuacji asyp guboziaistej soli tak, aby pokyła całą powiezchię da pateli i zalej iewielką ilością wody. Następie ozgzewaj patelię w wysokiej tempeatuze pzez około 1-2 miuty, aż cała woda wypauje. Usuń sól, któa została po odpaowaiu wody, a astępie wytzyj do sucha papieowym ęczikiem. Podukt będzie miał teaz szaą bawę, a te kolo sugeuje, że ależy zaimpegować patelię olejem.
Aby to zobić alej iewielką ilość oleju zepakowego do suchego aczyia, a astępie ozgzej patelię do wysokiej tempeatuy. Pamiętaj, aby aczyń z dewiaą ączką ie ogzewać w piekaiku/piecu! Po około 10-15 miutach usuń admia oleju. Naczyie powio mieć kolo czay co ozacza, że jest poowie gotowe do użycia.