Przepis na te pyszne pączki jest prosty i nie wymaga kulinarnych zdolności, trochę więcej czasu musimy poświęcić na pieczenie, ponieważ każdy pączek musi być smażony oddzielnie. Efekt zachwyci wszystkich domowników, gości.
SKŁADNIKI
Do smażenia
1 l tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub klasyczny smalec)
Dekoracja
Cukier puder
Cynamon
Bita śmietana
Dżem żurawinowy
Przygotuj kruche ciasto z podanych składników. Pokrój masło na plasterki i szybko zagnieć wszystko razem w misce. Można to zrobić rękami lub robotem kuchennym. Do tego celu można również użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto przekładamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy (grubość około 1 - 2 milimetry) na powierzchni posypanej mąką. Następnie wycinamy prostokąty o wymiarach około 10x5 centymetrów.
Smażenie
Jeśli masz frytkownicę, rozpakuj ją teraz, napełnij tłuszczem i ustaw temperaturę na około 160°C. Możesz również użyć niskiego garnka, głębokiej patelni, sprawdzając wcześniej czy będą do nich pasowały szczypce. Ważne jest by zachować temperaturę 160°C, do kontroli można użyć kuchennego termometru.
Wycięte prostokąty nakładamy pojedynczo na szczypce i wkładamy do gorącego tłuszczu. Po około 3 minutach pączek jest gotowy, ma kolor złotobrązowy. Usmażone Spagatkrapfen odsącz na ręczniku kuchennym.
Po ostygnięciu posyp pączki cukrem pudrem / cynamonem albo jednym i drugim :-)
Wersja klasyczna pączków podawana jest z bitą śmietaną i konfiturą żurawinową.
SMACZNEGO!
P.S. inne przepisy na te wyjątkowe pączki znajdziecie na stronach (aplikacjach) popularnych robotów kuchennych np. thermomix wersja AUSTRIA :-)