Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

"Pączki" w austriackim wydaniu

 

Przepis na te pyszne pączki jest prosty i nie wymaga kulinarnych zdolności, trochę więcej czasu musimy poświęcić na pieczenie, ponieważ każdy pączek musi być smażony oddzielnie. Efekt zachwyci wszystkich domowników, gości.

SKŁADNIKI

  • 230 mąki
  • 140 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki białego wina (cydru lub soku jabłkowego)
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • szczypta soli

Do smażenia

1 l tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub klasyczny smalec)

Dekoracja
Cukier puder
Cynamon
Bita śmietana
Dżem żurawinowy

Przygotuj kruche ciasto z podanych składników. Pokrój masło na plasterki i szybko zagnieć wszystko razem w misce. Można to zrobić rękami lub robotem kuchennym. Do tego celu można również użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto przekładamy do lodówki na około pół godziny.

Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy (grubość około 1 - 2 milimetry) na powierzchni posypanej mąką. Następnie wycinamy  prostokąty o wymiarach około 10x5 centymetrów.

Smażenie

Jeśli masz frytkownicę, rozpakuj ją teraz, napełnij tłuszczem i ustaw temperaturę na około 160°C. Możesz również użyć niskiego garnka, głębokiej patelni, sprawdzając wcześniej czy będą do nich pasowały szczypce. Ważne jest by zachować temperaturę 160°C, do kontroli można użyć kuchennego termometru.

Wycięte prostokąty nakładamy pojedynczo na szczypce i wkładamy do gorącego tłuszczu. Po około 3 minutach pączek jest gotowy, ma kolor złotobrązowy. Usmażone Spagatkrapfen odsącz na ręczniku kuchennym.

 

Po ostygnięciu posyp pączki cukrem pudrem / cynamonem albo jednym i drugim :-)

Wersja klasyczna pączków podawana jest z bitą śmietaną i konfiturą żurawinową.

SMACZNEGO!

 

P.S. inne przepisy na te wyjątkowe pączki znajdziecie na stronach (aplikacjach) popularnych robotów kuchennych np. thermomix wersja AUSTRIA :-)