Czy wiecie, że w Europie ponad 60 mln osób ma alergię na nikiel? Czy wiecie, że w tradycyjnych garnkach ze stali nierdzewnej zawartość niklu wynosi nawet 10%? Czy wiecie, że zawarty w metalu nikiel wchodzi w reakcję z kwasami przygotowywanych potraw i zjadamy go razem z ulubioną zupą szczawiową?
Możecie latami próbować diagnozować Wasze problemy ze zdrowiem. Tymczasem ich przyczyną może być uwalniany z naczyń pierwiastek.
Garnki emaliowane mają mnóstwo zalet. Nowoczesna emalia jest bardzo trwała, odporna na zarysowania i uderzenia. Gładka, nieporowata powierzchnia jest odporna na osadzanie się brudu i bakterii, a dzięki łatwemu czyszczeniu zapewnia optymalną higienę w kuchni. Emalia, podgrzewana do wysokiej temperatury, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji.
Warstwa emalii wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników, takich jak żelazo, kwarc, glina, skaleń, boraks, soda i potas. Topi się ją w piecach w temperaturze do 1200 stopni i pokrywa naczynia. Nie jest to więc zwykła emalia ale wytrzymała i doskonała powłoka ceramiczna. Dzięki temu wszystkiemu ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych jest zminimalizowane do zera.
Pamiętajmy, że naczynia emaliowane mogą być stosowane tylko wówczas, gdy warstwa powłoki ceramicznej jest nieuszkodzona. W przypadku odprysku lub uszkodzenia wnętrza garnka możemy posadzić w nim miętę lub kuchenny kwiatek.