Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

Żelazna patelnia Tirol 28 cm

  • szt.
  • 270,12 zł

Wysokość: 7,6 cm

Nasza rodzina produkuje patelnie żelazne od 1550 roku, na długo przed tym, jak zaczęliśmy produkować patelnie emaliowane. Nasze patelnie żelazne powstają w procesie kucia na zimno, podczas którego wykrawany krążek z blachy stalowej (okrągły półfabrykat) jest wciskany pod wysokim ciśnieniem do formy do głębokiego tłoczenia. Uchwyt, który zawsze zawiera sposób na zawieszenie patelni (otwór lub haczyk), jest przymocowany do korpusu patelni. Oznacza to, że patelnię można przechowywać poprzez zawieszenie, tak jak dawniej.

Patelnie żelazne są bardzo popularne wśród kucharzy, nie tylko ze względu na ich rustykalny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na doskonałe właściwości smażenia. Dzięki szybkiemu, przewodzeniu ciepła przez żelazo, patelnie żelazne doskonale nadają się do szybkiego smażenia lub apetycznego przypalania mięsa. Smażone ziemniaki i mięso można gotować na żelaznej patelni, aby były szczególnie chrupiące. Żelazne patelnie są często używane jako patelnie do serwowania i są zestawiane z naszym trójnożnym lub okrągłą tacą umieszczoną pod patelnią.

Z czasem patelnie „pracują” coraz lepiej. Powodem tego? Porowata struktura naczynia pochłania tłuszcz i tworzy tzw. „Patynę”. Ta patyna ma doskonałe właściwości antyadhezyjne, a także działa jako ochrona przed korozją.

Odpowiednio pielęgnowane, aby zapobiec tworzeniu się rdzy, nasze patelnie żeliwne RIESS są wiernym towarzyszem na całe życie podczas Twojej kuchennej przygody.