naczynia do przyrządzania posiłków Broste Copenhagen

Wigilia bez karpia, czyli potrawy skandynawskie na święta

Czy jesteście w stanie wyobrazić sobie Wigilię bez karpia? Barszczu z uszkami? A jednak!

Tylko kilka dni dzieli nas od pierwszej Gwiazdki i wigilijnej wieczerzy. W związku z tym opowiem Wam nieco o zwyczajach wigilijnych wśród Skandynawów. A konkretnie potrawach, jakie goszczą na ich stołach.

A gdzie karp?

Nie ma karpia…Wikingowie przecież karpia nie mieli w jadłospisie.  Ryba, która jest u nas prawdziwym wigilijnym symbolem,  w krajach skandynawskich nie mieści się w menu. Norwegowie zdecydowanie na wigilijnym stole wolą oglądać rybę ługowaną (w tej roli dorsz) zwaną lutefisk. Suszony dorsz przed podaniem jest poddawany specyficznej obróbce, która trwa kilkanaście dni. Jednym z etapów przygotowywania ryby jest moczenie jej  przez 1-2 dni w wodnym roztworze wodorotlenku potasu lub sodu. Na koniec rybę gotuje się na parze lub piecze. Podawana jest zazwyczaj z ziemniakami i innymi dodatkami. Podobnie danie lufisk (suszony sztokfisz) gości też na stole wigilijnym u Szwedów. Ryba podobno nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale… Ma jak widać swoich wielbicieli. W Danii z kolei główną potrawą jest faszerowana (jabłkami i suszonymi śliwkami) kaczka pieczona. Kaczka zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i konfiturą z żurawin. Na koniec wieczerzy Duńczycy raczą się deserem ryżowym z sosem wiśniowym.

Co jeszcze?

Oprócz potraw głównych na Wigiliach u Skandynawów pojawiają się jeszcze żeberka wieprzowe i gotowane mięso owcze (Norwegia), pasztety, śledzie w różnych odmianach. W Szwecji daniem specjalnym jest tzw. „pokusa Janssona”, czyli kremowa zapiekanka z ziemniaków i anchois.   A ze słodkości?  Przede wszystkim wspomniany deser ryżowy a także cynamonowe ciasteczka i pierniczki.

Jak widzicie Wigilia po skandynawsku zdecydowanie różni się od swojego polskiego odpowiednika. Ale to dobrze. Gdyby wszędzie królował karp byłoby trochę monotonnie. 😉
Na zakończenie w ramach ilustracji do tekstu kilka wigilijnych stylizacji z zastawą i akcesoriami kuchennymi  Broste Copenhagen w roli głównej. Oczywiście dostępnymi w naszym sklepie kapps-store.pl. 

Wygląda baaardzo apetycznie, prawda?

WESOŁYCH ŚWIĄT!

półmisek okrągły czerwony Broste Copenhagen

Przygotowanie: Mette Helbæk fot. Stine Christiansen. Źródło: www.brostecopenhagen.com

 

podstawka marmurowa pod garnek

Przygotowanie: Mette Helbæk fot. Stine Christiansen. Źródło: www.brostecopenhagen.com

 

deska marmurowa kuchenna

Przygotowanie: Mette Helbæk fot. Stine Christiansen. Źródło: www.brostecopenhagen.com

 

naczynia do przyrządzania potraw Broste Copenhagen

Przygotowanie: Mette Helbæk fot. Stine Christiansen. Źródło: www.brostecopenhagen.com

 

dekoracja stołu w stylu skandynawskim

Przygotowanie: Mette Helbæk fot. Stine Christiansen. Źródło: www.brostecopenhagen.com

Wigilia bez karpia, czyli potrawy skandynawskie na święta
5 (100%) 2 votes