Zdrowe garnki w zdrowej kuchni

 

Zdrowe garnki - konieczna konieczność w zatrutym środowisku

Wyobraźcie sobie niewielką, liczącą niewiele ponad trzy tysiące mieszkańców miejscowość w Austrii, otoczoną górami. Przecinają ją wartkie górskie rzeczki i potoki, a na wzgórzach pasą się krowy i owce. Wszystko czyste, przejrzyste i hiper ekologiczne. W tej oto malowniczej miejscowości od kilkuset lat ma siedzibę rodzinna firma państwa Riess. Firma otrzymuje co roku nagrodę międzynarodowej organizacji Green Brands. Otrzymanie takiego wyróżnienia jest wyrazem uznania w międzynarodowej współpracy z niezależnymi instytucjami w zakresie ochrony środowiska, klimatu i zrównoważonego rozwoju, a także z instytutami badań rynku i opinii. To nagroda dla wszystkich "zielonych" marek, które są świadome jak dbać o środowisko, jak edukować oraz jak promować zdrowy i bezpieczny dla środowiska styl życia. Zakład produkcyjny posiada trzy własne elektrownie wodne dzięki czemu produkcja może pozostać wolna od CO2. Do produkcji używa się wyłącznie naturalnych zasobów mineralnych takich jak żelazo, kwarc, glina, skaleń, boraks, soda i potas oraz mniejsze ilości tlenków metalu. Nie ma ma sztucznych pierwiastków dlatego emalia Riess podlega w całości recyklingowi.

kanka emaliowana riess   zdrowe garnki

Takie oto bezpieczne i ekologiczne naczynia mamy dla Was w naszym sklepie. Naczynia, które nie zawiodą, będą z Wami przez lata i sprawdzą się we wszelkich kuchennych wyzwaniach. 

http://www.riesskelomat.at/media/files/Folder/180629_RIESS_Sortiment2018_Versand.pdf

Garnki i inne naczynia Riess produkowane są z jednego kawałka stali, następnie wielokrotnie wypalane w temperaturze 850 stopni. Kolorowa i trwała powłoka ceramiczna to nie zwykła emalia, którą pamiętamy z babcinego domu. To nieporowata, gładka i odporna na uszkodzenia warstwa. 

zdrowe gotowanie   naczynia do pieczenia

Zmieniamy swoje nawyki żywieniowe, czytamy etykiety, coraz więcej potraw przygotowujemy w domu, by chronić bliskich przed przetworzoną żywnością i chorobami cywilizacyjnymi. Ci, którzy mają kawałek ogródka zadają sobie nawet trud uprawiania owoców i warzyw, by nie kupować na straganach produktów niewiadomego pochodzenia. Świadomość, że w jedzeniu tkwi siła jest coraz większa. I to cieszy ogromnie. Garnki i naczynia do przygotowywania zdrowych potraw również muszą mieć swoją jakość. To nie może być "chińszczyzna" z supermarketu. Samo dopuszczenie produktu do kontaktu z żywnością nie wystarczy. Wiele substancji użytych w produkcji takich naczyń truje nas powoli od środka. Zwracajmy uwagę na to co kupujemy. Sprawdzajmy pochodzenie garnków, kraj produkcji, renomę marki, a nawet wagę produktu. Nie może być lekki jak piórko, bo wiadomo, że nic szlachetnego w nim nie ma. O naczyniach Riess wiemy wszystko. Nie wahajcie się pytać gdybyście mieli wątpliwości. Jesteśmy przedstawicielem tej marki w Polsce od ponad 10 lat i jesteśmy z tego bardzo dumni.

zdrowe garnki i naczynia   garnki riess