Nakrywanie do stołu to prawdziwa sztuka. Zdajemy sobie z tego sprawę zazwyczaj z tego wówczas, gdy zaczynamy układać sztućce przy talerzach przed uroczystym rodzinnym obiadem. Wtedy zaczynają się kłopoty. Czy najpierw nóź czy widelec? Po której stronie? A gdzie dać łyżeczkę? Sztućce to dopiero początek przeprawy. Okazuje się, że nakrywanie stołu rządzi się swoimi, dziwacznymi niekiedy prawami. Na szczęście tym razem nie będę pisać, o tym w jakiej kolejności powinny zostać rozłożone sztućce lub gdzie powinna leżeć serwetka na stole. Takich porad znajdziecie w Internecie tysiące. Pokażę Wam za to jak można nietypowo podejść do tematu podawania potraw.
W przypadku serwowania standardowych potraw w zasadzie nikt z nas nie ma problemu. Podczas uroczystego obiadu tradycyjne zupy podajemy w wazach a kremy i chłodniki zazwyczaj w bulionówkach. Wszelkiego rodzaju mięsa (pieczone, smażone oraz duszone z sosami i bez) serwujemy zazwyczaj na podłużnych półmiskach z widelcem do nakładania (i łyżką w przypadku mięs z sosami ). Ziemniaki, makarony czy kasze ustawiane są na stole w salaterkach. A owoce i ciastka na paterach i etażerkach. Istnieją też naczynia, w których można podawać konkretne dania. I tutaj już zaczyna się prawdziwa zabawa. Ja pokażę Wam te, które mnie osobiście wpadły w oko. Odkryjecie dzięki temu, że nakrywanie do stołu może być kreatywną zabawą i prawdziwą frajdą. Rodzinny obiad? Wykwitna kolacja? A może poczęstunek z przyjaciółmi? Oto kilka naczyń, do serwowania dań i przekąsek.
Porcelanowa miseczka w kształcie papierowego kubka. Możesz ją wykorzystać do serwowania wszelkiego rodzaju przekąsek i nie tylko. W misce możesz podawać np. frytki, makarony a także owoce. Bez względu na to, co do niej włożysz, prezentuje się świetnie na stole i jest praktyczna. Wykonana z wysokiej jakości porcelany. Pojemność 0,5l. Zobacz w sklepie.
Alternatywa dla tradycyjnej miski na chipsy. Jeżeli chcesz, żeby przekąski i na stole wyglądały oryginalnie, wykorzystaj własnie taka nietypową torebkę. Co w niej jest nietypowe? Przede wszystkim kształt i materiał z jakiego jest wykonana. Torebka z porcelany na pewno wszystkich zaskoczy. A do tego jest praktyczna. Możesz w niej serwować chipsy, biszkopciki i inne przekąski. Zobacz w sklepie
Porcelanowy mlecznik w kształcie krowy. To nie jest co prawda wielkie zaskoczenie, ale za to jak wdzięcznie wygląda! Zobacz w sklepie.
Miseczka w kształcie łyżki. Można w niej podawać drobniejsze przekąski. Świetnie nada się do podawania nadziewanych jaj, pieczarek lub kawioru. Zobacz w sklepie
I na zakończenie i moje ulubione porcelanowe gniecione kubki. Tym razem w wersji makro (pojemności 1 i 3 litry). Większe naczynie można wykorzystać do trzymania i serwowania wielu rzeczy. Zresztą zdjęcia mówią same za siebie. Zobacz w sklepie. Podobały się? Mnie bardzo. Naczynia te z pewnością wprowadzą nieco ożywienia na stole. Nie tylko są estetyczne, ale również niebywale praktyczne. I (jak zauważyliście) mają wiele zastosowań.