W Maroku byłam w 2009, ale przyznam szczerze, że wówczas jakoś do głowy mi nie przyszło, że stożkowate naczynia, które widziałam na suku, mogą być tak przydatne w kuchni. Dziś krótko o Berberach, tagine i arabskim naczyniu w wersji Revola.
Tagine (tajine, tadżin) to przede wszystkim tradycyjny, stożkowaty gliniany garnek, który od wieków stosowany jest w kuchni marokańskiej a wywodzi się z kultury Berberów. Wykorzystywany jest do długiego gotowania potraw na wolnym ogniu, czyli duszenia. Tym, co wyróżnia tagine od innych naczyń, jest specyficzna konstrukcja. Garnek składa się z dwóch części: glinianej podstawki i pokrywki w kształcie stożka. Na szczycie pokrywki znajduje się otwór. To właśnie przez ten otwór w trakcie gotowania wydostaje się para wodna. Specjalna konstrukcja naczynia sprawia, że część pary powraca do wewnątrz i poddusza gotowaną potrawę. Trzeba przyznać, że patent Berberów sprawdza się fenomenalnie!
W tagine najlepiej przyrządzać… potrawę tagine. To tradycyjne danie marokańskie, które oczywiście swoją nazwę zaczerpnęło od naczynia. Zazwyczaj podstawowym składnikiem potrawy jest mięso lub ryba. Wszystko duszone jest w sosie z warzywami i przyprawami. Wariacji dania tagine jest wiele. Wszystkie jednak łączy jedno - długie duszenie składników. Zazwyczaj na przygotowanie tagine trzeba poświęcić kilka godzin. Za to efekt jest piorunujący! Potrawy, a szczególnie mięso, są soczyste, aromatyczne, miękkie i po prostu rozpływają się w ustach.
To tradycyjne, berberyjskie tagine jest oczywiście wykonane z gliny i najlepiej kupować je w Maroku. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tagine. Ja zaprezentuje Wam jego nowoczesną wersję w wydaniu francuskiej firmy REVOL - Tagine, dostępne w naszej ofercie "kliknij tutaj" REVOL Revolution.
Tagine REVOLA pomimo dość nowoczesnego wyglądu zachowało właściwości tradycyjnych naczyń. Co prawda nie jest wykonane z gliny, lecz z wysokiej jakości i wytrzymałej porcelany, ale to właśnie jest jego atut. Powierzchnia naczynia jest idealnie gładka i nie wchłania aromatów. Nie przywierają do niej resztki jedzenia (a tym samym bakterie) a potrawy w nim przygotowane zachowują oryginalny smak.
Ponadto porcelana, z jakiej wykonane jest tagine, charakteryzuje m.in. ekstremalna odporność na uderzenia, zadrapania i obicia. Tagine tradycyjnie jest stosowane do duszenia potraw na kuchence, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać je inaczej. Jak?
Tagine REVOL Revolution to nie tylko naczynie, w którym przygotujecie smaczne tradycyjne danie marokańskie. Dzięki wysokiej odporności termicznej możecie przygotować potrawy również w piekarniku, we wszystkich typach kuchenek (także indukcyjnych) a nawet włożyć do zamrażarki. Opcji jest bardzo wiele. PS: I na koniec dobra wiadomość. Po zjedzeniu potrawy możesz bez obaw włożyć tagine do zmywarki… Zajrzyj do sklepu i zobacz tagine i inne naczynia ceramiczne REVOL