To pytanie bardzo często zadają nam klienci, którzy szukają dobrych i sprawdzonych produktów. Klienci, którzy chcą garnków na lata, garnków o sprawdzonym pochodzeniu i składzie. Garnków, które nie są toksyczne i mają dobry wpływ na nasze zdrowie.
Na rynku jest wiele producentów garnków stalowych i bardzo niewiele marek, które produkują naczynia z ceramiczną powłoką, pozbawioną szkodliwego dla wielu użytkowników niklu. W Europie są dwie takie firmy – Riess i Silit. Silit to marka niemiecka, powstała w 1920 roku i praktycznie od razu zachwyciła jakością i solidnością. Austriacka marka Riess powstała tymczasem już w 1550 roku, a w 1922 roku rozpoczęła produkcję wysokiej jakości naczyń z powłoką ceramiczną. Obie firmy miały więc bardzo długi staż i bardzo dużo czasu na zdobywanie doświadczeń. To co stworzyły można z pewnością nazwać doskonałością. Każda z firm ma swoje własne rozwiązania, ma inną filozofię, ale łączy je idealny produkt. Poniżej przyjrzałam się serii Passion Green Silita oraz serii Smaragd Riess.
Powłoka Silargan zastosowana w naczyniach Silit to opatentowana przez tę markę powłoka ceramiczna. Riess tymczasem niczego nie opatentował, ale stworzył produkt o identycznych właściwościach. Zarówno garnki Riess jak i Silit posiadają gładką, niemal całkowicie nieporowatą ceramiczną powierzchnię, bardzo trwałą i odporną na zadrapania. Taka powłoka jest idealnie higieniczna i nie wchodzi w reakcje z potrawami, przez co nie zmienia ich smaku. Oba produkty wykonane są z jednego kawałka stali, a następnie pokryte powłoką ceramiczną i utwardzaną wielokrotnie z temperaturze 850 stopni. Takie rozwiązanie eliminuje całkowicie nikiel ze składu naczynia, przez co nadaje się idealnie na alergików, których obecnie w Europie jest już coraz więcej. Obie firmy stworzyły produkty, które szybko się nagrzewają przez co możemy zmniejszyć koszty energii aż o 30% w porównaniu z tradycyjnymi rozwiązaniami. Idealnie jak połączymy je z gotowaniem na kuchni indukcyjnej, gdyż naczynia wykorzystują prawie 100% jej możliwości.
To tyle ochów i achów. Wieloletni użytkownicy obu marek narzekają często na dwie rzeczy: po latach użytkowania i zmywania w zmywarkach garnki nieco matowieją. Drugi mankament dotyczy patelni i jest raczej cechą wspólną wszelkich patelni ceramicznych. Jest bardziej ich specyfiką aniżeli wadą. Patelnie ceramiczne szybko się nagrzewają i białko mięsa zbyt szybko się ścina. Ulubione danie może więc zbyt mocno przywrzeć do dna patelni. Tego typu patelnie bardziej polecałabym więc do smażenia i duszenia warzyw, gulaszu i zapiekanek.
Wracając do tematu naczynia Riess i Silit praktycznie nie posiadają wad przy codziennym użytkowaniu i dbaniu. A do tego te kolory! Obie marki proponują wiele wersji kolorystycznych. Wszystkie naczynia mają szklane pokrywki i piękne błyszczące garnki.
Naczynia mają takie same cechy i właściwości. Gdy zdecydujecie się którekolwiek z nich z pewnością będziecie zadowoleni. Z garnków Silit aż przez 30 lat, gdyż producent udziela aż tak długiej gwarancji, podczas gdy Riess – 10. Nie wiem tylko czy chciałabym patrzeć na swoje zielone garnki aż przez 30 lat…
Patelnia Silit Orange 24 cm - 345 zł |
Garnek Silit Blue 2l - 619 zł | Garnek Silit Passion Black 2 l - 559 zł |
Patelnia Riess Corall 24 cm - 347 zł | Garnek Riess Aquamarin 2l - 347 zł | Garnek Riess Arcticweiss 1,5 l - 286 zł |