Zdrowe gotowanie to nie tylko zdrowe garnki, ale także sposób przyrządzania potraw. Bardzo modne w ostatnim czasie jest gotowanie na parze. - Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania potraw. Dzięki niej zachowują one zawarte w produktach witaminy i minerały - mówi Ewa Sypnik – Pogorzelska specjalista ds. żywienia człowieka, z poradni dietetycznej Dietosfera. – Nie bez znaczenia jest także uniknięcie spożywania nadmiaru kalorii jak w wypadku potraw smażonych czy pieczonych – dodaje dietetyczka.
Główną i jednocześnie najważniejszą zaletą gotowania na parze jest zachowanie bogactwa witamin i składników mineralnych , od których zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dania przygotowywane na parze są lekkostrawne dzięki temu, że podczas obróbki cieplnej produkty miękną, a część substancji nierozpuszczalnych zamienia się w rozpuszczalne. Białka ścinają się, a skrobia rozkleja. Wszystko to powoduje, że składniki są lepiej i łatwiej przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Ponadto, warzywa gotowane na parze nie tracą koloru i sprężystości. Kiedy gotujemy w tradycyjny sposób, czyli w garnku i wodzie, wysoka temperatura powoduje, że niektóre aktywne składniki występujące w żywności ulegają rozkładowi, co zmniejsza wartość odżywczą produktów. Wrażliwe na wysoką temperaturę są zwłaszcza witaminy z grupy B, witamina C oraz przeciwutleniacze (antyoksydanty). Należy pamiętać, że podczas tradycyjnego gotowania część minerałów przenika do wywaru, który nie zawsze jest potem wykorzystywany, a podczas smażenia niektóre cenne składniki się utleniają. Do gotowania na parze możemy wykorzystać dostępne na rynku parowary elektryczne oraz specjalne garnki. Seria garnków Aromapots firmy Riess to także specjalne durszlaki, które po nałożeniu na garnek stworzą nam idealny zestaw do zdrowego gotowania :)