Durszlak to niepozorne urządzenie kuchenne, które powinno znajdować się w każdym domu. Jeśli właśnie przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania lub stary durszlak uległ zniszczeniu, koniecznie musimy pomyśleć o kupnie nowego. Jak jednak wybrać taki, który nie tylko pozwoli nam odcedzić ugotowane produkty, ale również będzie mógł pełnić inne funkcje?
Pierwsze pytanie, jakie należy sobie zadać przy wyborze durszlaka, powinno dotyczyć gabarytów urządzenia. Lepszy będzie duży czy może jednak mniejszy, ale poręczniejszy? Wielkość durszlaka najlepiej uzależnić od ilości gotowanego jedzenia – jeśli mamy dużą rodzinę, zdecydowanie lepiej kupić większe urządzenie, które pozwoli nam na odcedzanie ugotowanych produktów za pierwszym razem. Nie bez znaczenia jest również materiał, z którego durszlak jest wykonany; na rynku królują obecnie wersje metalowe i plastikowe. W czym tkwi różnica? Przede wszystkim w wytrzymałości urządzenia - durszlaki metalowe są zdecydowanie bardziej żywotne, ponadto znoszą większe ciężary; wadą jest możliwość pojawienia się rdzy, jeśli nie będziemy odpowiednio dbali o posiadany przedmiot. Plastikowa wersja jest dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dla osób samotnych, gotujących mało – wtedy nawet ciężkie potrawy nie wpłyną na żywotność urządzenia.
Bardzo ważnym elementem durszlaka jest uchwyt. Jeszcze do niedawna najpopularniejsze były urządzenia wyposażone w długą, pojedynczą rączkę. Dziś powoli zastępują je durszlaki o dwóch uchwytach, podobnych do tych zamontowanych w garnkach takie jak np. w serii naczyń RIESS Aromapots. Dlaczego? Jest to przede wszystkim kwestia wygody – dużo łatwiej złapać durszlak pełen ugotowanego jedzenia dwoma rękoma. Obok rodzaju uchwytu warto zwrócić też uwagę na nóżkę – dzięki niej łatwiej będzie zachować czystość i higienę przygotowywania posiłków, ponieważ durszlak nie będzie musiał bezpośrednio dotykać dnem płyty zlewu. Ciekawym rozwiązaniem umożliwiającym łatwe przechowywanie jest możliwość składania niektórych modeli durszlaków – lekkie, plastikowe urządzenie zmieści się niemal w każdej szafce i szufladzie.
Emaliowany, plastikowy i składany, czy też może wytrzymały i metalowy? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Według mnie warto przy wyborze postawić na naczynie wykonane z dobrej jakości emalii. Taki emaliowany durszlak ma wiele zalet. Na przykład durszlaki RIESS powleczone są trwałą i antybakteryjną powłoką ceramiczną. Dzięki temu naczynia są wyjątkowo odporne na zarysowania i uderzenia. A sama powierzchnia odporna jest na osadzanie się brudu i bakterii. Durszlak łatwo się czyści a emalia nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Dlatego naczynie może być wykorzystywane też przez osoby skłonne do alergii na nikiel. Jeśli już wiemy, co nam najbardziej odpowiada, pozostaje wybrać wzór i kolor. Najpopularniejsze są durszlaki w minimalistycznych, pasujących do nowoczesnych wnętrz barwach – białe i czarne, a także szare i intensywnie czerwone. Jeżeli lubisz swojskie klimaty zdecyduj się na praktyczny durszlak z stylu retro (np. seria RIESS Dirndl). Kształt tych domowych urządzeń nie musi być taki oczywisty. W sklepach dostępne są już durszlaki w kształcie misek, garnków, a nawet waz do zupy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest również zakup całego zestawu durszlaków – zazwyczaj różnią się pomiędzy sobą rozmiarem, ale są utrzymane w jednolitej estetyce. Dzięki temu nie musimy się martwić, że kupimy zbyt małe lub zbyt duże urządzenie. Wystarczy, że wyjmiemy inny element zestawu. Mimo, że kiedyś durszlaki kojarzyły się z brzydkimi, odrapanymi przedmiotami, dziś jest zupełnie inaczej – to coraz częściej designerskie, pasujące do kuchennego wnętrza przedmioty, które mogą pełnić różne funkcje. Jakie? Oprócz standardowego odcedzania, durszlak świetnie nadaje się do przepłukiwania małych owoców. A niestandardowo? To kuchenne urządzenie zawsze możemy wykorzystać jako nakrycie głowy na balu dla dzieci, a także jako...lampę! Wystarczy jedynie odwrócić durszlak do góry dnem, wywiercić otwór i zamontować kabel z żarówką. ;)