Patelnie ceramiczne - co warto o nich wiedzieć?

 

patelnia z powłoką ceramiczną

Trudno sobie wyobrazić kuchnię z prawdziwego zdarzenia bez patelni. Legendarne są patelnie naszych babć, które służyły pokoleniom. Okazuje się, że zakup takiego naczynia jest możliwy również dzisiaj. Mało tego – solidna, trwała patelnia ceramiczna to sposób na zdrową kuchnię, np. na smażenie bez tłuszczu.

Patelnia z powłoką ceramiczną – dlaczego jest taka wyjątkowa?

Tajemnica tkwi w powłoce, którą pokryte jest wnętrze patelni. Proces wytwarzania polega na wypalaniu surowca (mieszanka minerałów i gliny) w temperaturze ok. 1200°C. Tak uzyskuje się twardą i gładką powierzchnię, odporną na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Zaletą ich użytkowania jest też równomierne nagrzewanie patelni oraz fakt, że długo utrzymuje ciepło.

Dlaczego warto używać patelni ceramicznych?

Patelnia z powłoką ceramiczną to dobry wybór z wielu powodów. Trwała, odporna przetrwa w kuchni wiele lat, niejedno smażenie, pieczenie itp. Nie bez znaczenia jest również wzornictwo. Wbrew pozorom nie są to tylko naczynia o jasnym – białym albo beżowym wnętrzu. Warto zwrócić uwagę na bardzo eleganckie patelnie w bogatej gamie kolorów i z czarną powierzchnią wewnętrzną. Wśród zalet wymienia się też zastosowanie patelni ceramicznych w zdrowej, niskotłuszczowej kuchni.

Patelnia ceramiczna – mocne strony

Na postawie informacji oraz opinii udało nam się przygotować listę najważniejszych zalet patelni z powłoką ceramiczną:

  • wnętrze pokryte nieprzywierająca powłoką (non-stick),
  • można na niej smażyć bez tłuszczu – właśnie dzięki gładkiej powierzchni non - stick,
  • nagrzewa się równomierne i szybko, a zatem oszczędzamy czas i energię,
  • jest bezpieczna, ponieważ powłoka ceramiczna nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi,
  • utrzymuje ciepło – kolejny argument dla zwolenników energooszczędnych rozwiązań,
  • łatwo ją myć – nic nie przywiera do gładkiej powłoki non - stick ,
  • jest wytrzymała na wysokie temperatury, patelnie Riess nawet do 450°C,
  • można używać na różnych źródłach ciepła – patelnie ceramiczne nadają się na gaz, kuchnie indukcyjne, elektryczne i do piekarnika (mają uchwyty jak garnek),
  • podlegają recyklingowi,
  • są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne (można używać do nich nawet metalowych akcesoriów).

Patelnie ceramiczne  - jak wybrać i jak używać?

Wśród zalet wymienia się ich uniwersalne zastosowanie. Pieczenie, duszenie, gotowanie, smażenie na patelni ceramicznej jest możliwe zarówno dzięki specjalnej powłoce, jak i rozmiarom i głębokości. Warto wybrać te głębsze, ponieważ sprawdzą się podczas przygotowywania różnych potraw - od gulaszu i leczo, po idealnie wysmażone mięso. Na pewno przyda się patelnia ceramiczna z pokrywką, dzięki której utrzymamy odpowiednią temperaturę w naczyniu i przyrządzimy doskonałą pieczeń albo duszone warzywa. Praktycznym rozwiązaniem są też patelnie do jajek ze specjalnymi zagłębieniami.

Jak używać patelni z powłoką ceramiczną?

Warto zapamiętać podstawowe wskazówki, czyli:

  • jeśli używamy tłuszczu, zawsze wlewamy go na zimną patelnię,
  • nigdy nie podgrzewamy pustych naczyń,
  • ze względu na szybkie nagrzewanie się patelni uważamy przy smażeniu bez tłuszczu, mięso może się „przykleić”, co nie przeszkadza w dalszej obróbce i nie uszkodzi patelni,
  • są idealne do duszenia mięs i warzyw,
  • można ich używać w piekarniku.

Mycie patelni ceramicznych

Ze względu na szybkie nagrzewanie do wysokich temperatur nie można fundować patelni szoku termicznego wstawiając od razu pod wodę. Najpierw trzeba odstawić ją do wystudzenia, a dopiero potem delikatnie czyścić. Wystarczy ciepła woda, płyn do mycia naczyń i miękka gąbka. Warto wiedzieć, że nowoczesne patelnie ceramiczne Riess mogą być myte w zmywarkach, co jest nie lada zaletą, ponieważ wiele tego typu naczyń nie powinno być czyszczonych w ten sposób.

Klasa, jakość i design – patelnie Riess

Dostępne w naszym sklepie patelnie austriackiej firmy Riess to najwyższa jakość i ciekawy design. Ich wnętrze może być białe, beżowe, a nawet czarne. Jest pokryte antybakteryjną powłoką ceramiczną odporną na zarysowania i uderzenia. Oferujemy stylowe patelnie w wielu kolorach, z rączką albo dwoma uchwytami (do piekarnika). Mają różne średnice i głębokości, od niewielkich 20 centymetrowych po imponującą patelnię do kotletów - średnica 40 cm, wysokość  11 cm, pojemność 6 litrów. Patelnie mają praktyczne wypukłe pokrywki z hartowanego szkła, są ciężkie i solidne. Do śniadaniowych przysmaków przyda się patelnia do jajek sadzonych (Riess CLASSIC Schwarzemaille) z zagłębieniami na rozbite jajko.