Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

Jak smażyć zdrowo i smacznie?

 

Smażenie to najpopularniejszy sposób przygotowywania posiłków. Jak smażyć zdrowo i sprawić,  żeby potrawy były chrupiące i soczyste? Wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad.

1. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przed rozpoczęciem smażenia musisz odpowiednio rozgrzać patelnię. Jak sprawdzić czy patelnia ma już odpowiednią temperaturę? Wystarczy upuścić na nią kroplę wody.  Jeśli woda zacznie skwierczeć i wyparuje - palenia jest gotowa do smażenia. 2. Smaż tylko na świeżym oleju. Do przygotowywania potrawy zawsze używaj oleju z pierwszego tłoczenia (a najlepiej oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek). Dbaj o to, żeby olej był przechowywany w chłodnym i zacienionym miejscu, żeby nie uległ zepsuciu. 3. Do smażenia używaj małej ilości tłuszczu. Zasada jest prosta  - im mniej tłuszczu tym lepiej dla zdrowia. Rozgrzaną patelnię posmaruj  równomiernie pędzelkiem nasączonym w oleju. Tyle tłuszczu w zupełności  wystarczy do dobrego przygotowania potrawy. Przy smażeniu płytkim (w małej ilości tłuszczu) lub beztłuszczowym, potrawa w minimalnym stopniu nasiąka tłuszczem.

patelnie emaliowane 4. Smaż na rozgrzanym tłuszczu Poczekaj aż olej się rozgrzeje. Poznasz to po tym, że  tłuszcz zaczyna się poruszać po patelni zataczając kręgi. Dopiero wtedy możesz nałożyć na patelnię mięso, rybę, czy warzywa. Potrawa umieszczona na zimnym tłuszczu błyskawicznie go wchłonie. A tego chcemy unikać, prawda? 5. Kontroluj stan nagrzania patelni. Nie ma nic gorszego od przypalonej potrawy. I nie wynika to tylko i wyłącznie z tego, że traci ona walory smakowe. Przypalona potrawa może stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na obecność akrylamidu (substancji rakotwórczej). Z tego powodu nigdy nie smaż na maksymalnym ogniu. Przykręć palnik o połowę po nagrzaniu tłuszczu i kontroluj proces smażenia. patelnia emaliowana Riess Grigio 28cm

6. Stosuj odpowiednią technikę smażenia Kotlety, filety, naleśniki, paluszki rybne obracaj w trakcie smażenia tylko jeden raz. Jeżeli chcesz, żeby produkt był zarumieniony i chrupiący, musi być  smażony osobno. Do obracania potraw używaj  tylko i wyłącznie drewnianych lub plastikowych łopatek widelców. 7. Odpowiednio myj patelnię Po zakończeniu smażenia umyj patelnię ściereczką ciepłą i czystą wodą. Nie używaj to tego ostrych myjek, środków myjących i czyszczących. Wówczas masz  pewność, że naczynie służyć Ci będzie dłużej a do powierzchni nie będą  przywierać  kawałki potraw.

Jaką patelnię wybrać do smażenia i duszenia potraw?

Do smażenia i duszenia wybieraj tylko i wyłącznie produkty najwyższej jakości. Doskonale do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu oraz duszenia sprawdzi się patelnia emaliowana z powłoką ceramiczną austriackiej firmy Riess. [gallery columns="2" ids="450,449,451,456,457,458,453,467"] Patelnia Riess:

Dobra do pieczenia na małej ilości tłuszczu Specjalna powłoka pozwala na dłuższe smażenie i duszenie potraw. Szybko się nagrzewa Mocny stalowy rdzeń i specjalnie konstruowana podstawa sprawiają, że ciepło rozprowadza się szybko. Umożliwia to oszczędzanie energii i zdrowe gotowanie. Nadaje się do  gotowania i pieczenia w kuchenkach wszystkich rodzajów. Nie wypływa na smak potraw Patelnia jest pokryta specjalną  powłoką ceramiczną. Oznacza to, że żywność i składniki zachowują swój naturalny smaki aromat. Antybakteryjna i łatwa do czyszczenia Gładka powierzchnia jest  odporna na osadzanie się brudu i bakterii, co umożliwia zdrowsze gotowanie. Odporna na zarysowania i trwała Powierzchnia patelni wykonana jest z twardego szkła. Odpornego na zarysowania. Jeśli będzie odpowiednio użytkowana, może być wykorzystywana przez wiele lat. Naturalna i dobra dla alergików  Wykonana z materiałów naturalnych 100%. Nie zawiera niklu.   Może być  bezpiecznie stosowana przez alergików.