Darmowa dostawa na cały asortyment! Infolinia: +48 22 299 19 84

Formy emaliowane do pieczenia ciast i brytfanny od RIESS Sarah Wiener

 

Sernik z rodzynkami, makowiec, piernik. Bez tych ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jak sprawić, żeby ciasta były smaczne i zawsze się udawały? Przede wszystkim należy piec je w odpowiedniej brytfannie. Ale jakiej? Możliwości na rynku jest wiele. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości brytfannę do pieczenia ciasta, możecie wybierać z wśród kilku typów i niezliczonej liczby producentów. Ciasta piec można  m.in. w brytfannach żeliwnych, ceramicznych, żaroodpornych oraz emaliowanych.

Dlaczego warto piec ciasta świąteczne w brytfannach emaliowanych?

brytfanny ries

Brytfanny emaliowane

Pieczenie ciast w brytfannach emaliowanych niesie ze sobą wiele korzyści smakowych i zdrowotnych.  Na początek dobra wiadomość jest taka, że o zakalcach możecie na pewno zapomnieć. W brytfannach emaliowanych tego typu wpadki raczej się nie zdarzają. Wszystko z tego powodu, że emalia równomiernie rozprowadza ciepło po całym naczyniu i  w ten sposób każda część jest tak samo wypiekana. To zapewnia sukces podczas przygotowywania każdego rodzaju ciasta. Warto pamiętać, że emaliowane brytfanny wykonane są w 100% z naturalnych surowców, nie zawierają niklu (dobra wiadomość dla alergików)  i nie wpływają na smak produktów. Makowiec, piernik czy sernik będą smakować dokładnie tak jak powinny. Bez żadnych domieszek. Brytfanny łatwo utrzymać w czystości. Powłoka ceramiczna,  jaką jest pokryte naczynie, jest wyjątkowo trwała, łatwa w czyszczeniu i - co istotne - antybakteryjna. Oczywiście wszystkie te zalety mają brytfanny sprawdzonych producentów, którzy wykorzystują w produkcji wysokiej jakości materiały (np. austriacki RIESS). Formy emaliowane do pieczenia z kolekcji RIESS Sarah Wiener

Jak piec ciasta w brytfannach z emalii?

Jak odnieść sukces cukierniczy? Wbrew pozorom nie trzeba zbyt wiele. Przede wszystkim warto zdobyć dobry przepis na ciasto (sprawdzony od babci, cioci i mamy) i zastosować się do kilku poniższych wskazówek.

  1. Zanim umieścisz ciasto w brytfannie,  musisz wnętrze naczynia nasmarować tłuszczem, najlepiej masłem.
  2. Po równomiernym wysmarowaniu powierzchni, posyp ją delikatnie bułką tartą. To sprawi, że ciasto nie będzie przylegać do ścianek brytfanny.
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto odłączy się do ścianek brytfanny.

I w zasadzie tyle. Jak widzicie brytfanny emaliowane nie przysparzają zbyt wielu kłopotów przy użytkowaniu,  za to dają wspaniałe efekty. Z nimi ciasta świąteczne  będą pokusą dla podniebienia. I jeszcze jedno. Emaliowane formy do pieczenia  wyśmienicie prezentują się na stole. Tak jak brytfanny z kolekcji RIESS Sarah Wiener dostępne w naszym sklepie - http://kapps-store.pl/kategoria-produktu/kuchnia/naczynia-do-pieczenia/formy-do-pieczenia/. Przyjemnego pałaszowania smakołyków! zdrowe pieczenie w emaliowanych naczyniach